Tussen de regels door: jihadist is het toverwoord

  • July 2, 2014 00:07

Iedere krant en iedere website staat er bol van sinds een week of twee: verontrustende artikelen over jihadisten, Syriëgangers en terreurdreiging. Het waren zoveel artikelen, dat het op mij overkwam als een doordacht staaltje propaganda om een of andere maatregel alvast in de week te leggen bij de publieke opinie. En jawel, gisteren kwam de aap uit de mouw: de AIVD gaat er flink op vooruit.

 

Was het kabinet twee jaar geleden nog van plan om 68 miljoen euro te bezuinigen op Neêrlands eigen Gestapo-dienst (68 miljoen bezuinigen? Hoe hoog is het AIVD budget eigenlijk??), vorig jaar werd dit al teruggedraaid naar 34 miljoen. Gisteren werd bekend gemaakt dat hier ook niets van overblijft: in totaal hoeft de AIVD – in tegenstelling tot zorg, sociaal stelsel en onderwijs waar wel steeds meer ingeleverd wordt – niet meer dan 9 miljoen euro te bezuinigen. (AIVD levert minder in, nos.nl, 30 juni 2014)

 

Eigenlijk hoeft de AIVD helemaal niet te bezuinigen, laat Plasterk aan de oplettende lezer weten. (Plasterk: AIVD doet wat nodig is, nos.nl, 30 juni 2014) Door een verhuizing die ‘miljoenen gaat besparen’ (miljoenen gaat besparen? Hoe hoog is het budget voor de AIVD huisvesting eigenlijk??) en wat intern ge-reorganiseer is die 9 miljoen allang ‘geregeld’. Sterker nog, ze gaan er op vooruit. Plasterk zegt: “Netto kan de AIVD eerder meer werk doen, dan minder.”

 

Ze gaan er zelfs behoorlijk op vooruit. Die 9 miljoen hoeft pas in 2017 bezuinigd te worden en in afwachting krijgt de AIVD 25 miljoen euro extra per jaar. (AIVD krijgt 25 miljoen per jaar extra, nu.nl, 30 juni 2014)

CDA-leider van Haersma Buma, D66’er Pechthold, SP’er Ronald van Raak en een meerderheid in de Tweede Kamer waren het bij voorbaat al laaiend met Plasterk eens: niks op bezuinigen, maar meer geld erbij. Crisis? What crisis? (Kamer: niet korten op de AIVD, nos.nl, 23 juni 2014)

 

Goed, laat dat even bezinken. Op een moment dat de Participatiewet ons door de strot geduwd wordt, de armoede in Nederland schrikbarend hoog is, mensen kreperen door de wegbezuinigde zorg en studenten voortaan met een levenslange schuld zitten omdat ze het lef hebben om opgeleid te willen worden, krijgt de AIVD meer geld. En niet zo’n beetje ook.

Wat maakt dat niemand protesteert? Of het zelfs maar een beetje raar vindt? Dat komt omdat deze financiële prioriteitenstelling zorgvuldig in de week is gelegd in de media.

 

Ken je het sprookje van de magische kip die op commando gouden eieren legt? Het toverwoord voor de gouden eieren voor de AIVD is in dit geval ‘jihadist’. Waar we vroeger onze kinderen nog bang maakten met de zak van Sinterklaas, de boeman of de krokodil onder je bed, tegenwoordig jagen we elkaar angst aan met aanslagen, terreurdreiging en Syriëgangers. En angst is big money.

 

Ruim voordat het AIVD rapport over jihadisten uitkwam (waardoor plotsklaps alle wil tot bezuinigen als sneeuw voor de zon verdween), was de publieke opinie al klaargestoomd, met een toenemend aantal berichten over terugkerende jihadstrijders (het zijn er wel dertig, volgens de AIVD!) waardoor de terreurdreiging in ons land ‘substantieel’ is. Even ter verduidelijking: ondanks het feit dat her en der politici er de aanslag in Brussel bij slepen, zijn er hier in Nederland tot nu toe gevoeglijk twee jihadisten opgepakt: eentje omdat hij opruiende teksten bij zich had en de ander omdat hij van plan was een gewapende overval te plegen.

 

Het mag de pret niet drukken; terreurdreiging gaat een eigen leven leiden en in alle media wordt volop gekopt met jihadisten. Een onvolledige greep uit berichten die in een week tijd de revue passeerden:

“AIVD verliest grip op jihadisten”, nos.nl, 20 juni 2014

CDA: jihadi’s grootste gevaar voor onze veiligheid, volkskrant.nl, 20 juni 2014

Timmermans noemt jihadisten ‘topprioriteit’ voor kabinet, nu.nl, 22 juni 2014

OM doet strafrechtelijk onderzoek naar tientallen jihadisten, nu.nl, 25 juni 2014

‘Djihadstrijders zoeken een oorlogsroes’, trouw.nl, 26 juni 2014

Politie zoekt tien jihad-ronselaars, nos.nl, 28 juni 2014

 

Op 30 juni 2014, de dag dat de AIVD de nota over jihadisten publiceert en onmiddellijk bakken met geld toegezegd krijgt, zijn de artikelen over de terreurdreiging van jihadstrijders bijna niet meer te tellen.

Een eerder artikel, gepubliceerd op 20 juni op nu.nl (Islamitische terreurorganisaties: geweld in naam van de profeet) verdient toch wel een bijzondere vermelding. In dit achtergrondartikel wordt een opsomming gegeven van de misdadige praktijken van terreurorganisaties in verschillende landen over de hele wereld. Bijzonder, als je dat in het licht van asielbeleid bekijkt – vluchtelingen uit diezelfde landen moeten nog steeds hemel en aarde bewegen om niet naar die landen te worden gedeporteerd…

 

Al die propaganda is manna uit de christelijke hemel en koren op de molen van extreem rechts. Hoch-blonde Wilders van de PVV was er natuurlijk als de kippen bij om de dreiging van jihadisten ‘groter dan ooit’ te noemen in een open brief op 21 juni 2014 en een dag daarvoor publiceerde Vlaams Belang een schrijfsel waarin ze gemakshalve jihadisten, ‘allochtone straatbendes’ en zware criminelen op één hoop gooien. (Ik vertik het om te linken naar extreem-rechtse rotzooi op mijn site. Ixquick zelf maar.)

Iemand van de linkse oppositie die protesteert? Nope. Het extra geld voor onderzoek naar jihadisten wordt eenstemmig toegejuichd en het discours van extreem-rechts wordt soepel overgenomen.

 

Laat ik duidelijk zijn: ik stel me niet op aan de kant van jihadstrijders. Oorlog is waanzin. Oorlog is een door en door verrotte triljarden business, ten koste van mensen die daar niet om hebben gevraagd. Oorlog om religie is stompzinnig.

Maar ik wil wel naar voren brengen hoe de jihadisten en terreurdreigingen misbruikt worden om een hysterisch draagvlak te creëren voor de miljoenen-injectie in nóg meer staatscontrole en repressie. Want wat doet de AIVD eigenlijk met al dat geld? De 25 miljoen euro die ze nu extra krijgen, is, gezien de eerder voorgestelde bezuinigingen, maar een klein gedeelte van het budget. Even een kleine rekensom tussendoor: de AIVD houdt nu ‘tientallen’ jihadisten in de gaten. Er zijn welgeteld dertig teruggekeerde jihadisten, laten er nog eens net zoveel in de gaten worden gehouden als ronselaars of geldverstrekkers. Dan zitten we wel op enkele tientallen. Dat zou dan betekenen dat de AIVD per persoon ruim 400.000 euro ter beschikking heeft.

Toch is dit maar een gedeelte van het takenpakket van de AIVD. Wat doet de AIVD? Die houden jou en mij in de gaten. Tappen telefoons, lezen mails, screenen je facebook, infecteren je smartphone met malware waardoor ze ongemerkt foto’s kunnen nemen en de microfoon aan kunnen zetten (lees dit artikel over het Remote Control System maar eens door), benadert je vrienden met de vraag of ze informatie over je willen doorspelen, controleert je dagelijkse leven via surveillancecamera’s overal, criminaliseert vluchtelingen, linkse activisten, motorrijders, bijstandsgerechtigden en dat alles in de naam van nationale veiligheid op een stevige bodem van angst en haatzaaierij.

 

Waarom?

Meer controle.

Meer repressie.

Meer geld.

Meer macht.

Maar laten we vooral in de Grondwet vastleggen dat we in een democratie leven.

 

Aanvulling op bovenstaande: vandaag, 2 juli 2014 kreeg de propaganda-muis een prachtige staart. Prachtig, als je staatspropaganda als kunstvorm beschouwt. In een artikel op nos.nl van vandaag (Bezuiniging op AIVD blijft) presteerde Plasterk het notabene om van zichzelf het imago van de onverbiddellijk bezuinigende minister neer te zetten, terwijl we in het bovenstaande konden lezen dat er van bezuinigingen feitelijk geen sprake is. En zo wordt jou en mij zand in de ogen gestrooid. We gaan bezuinigen, het is crisis. Nee, we bezuinigingen maar de helft. Nee, we bezuinigingen maar een heel klein beetje, dat hoeft pas in 2017 en dat hebben we allang opgelost. We moeten er extra geld bij. We krijgen er extra geld bij, meer zelfs dan dat we hoefden te bezuinigen. Maar de burger kan gerust zijn, de bezuinigingen zullen doorgaan.

Vind je dit nu niet minstens een beetje vreemd?