Tussen de regels door: propaganda van het Britse Home Office

  • July 19, 2014 01:45

De Britse coalitie verzocht het Home Office – de Britse versie van de IND – om een rapport op te stellen over de effecten van Europese immigratie naar de UK. Want, zo zeiden stemmen in het parlement, al die Europese migranten komen hier alleen maar omdat ze een uitkering willen (goh, dat roepen sommige stemmen hier in Nederland ook). In totaal werden 67 bronnen ondervraagd; de Britse Kamer van Koophandel, verschillende bedrijven, academici en denktanks.

 

Wat bleek? Die stemmen praatten poep, om het maar kort door de bocht te zeggen. De Britse economie heeft juist veel te danken aan al die Europese migranten, die volgens het rapport ‘energiek en hardwerkend’ zijn en er een prachtige werkethiek op nahouden. En verhoudingsgewijs vragen ze veel minder vaak om een uitkering dan de Britten zelf.

 

Home Office was niet zo gelukkig met dat rapport, dat in mei al helemaal klaar lag. Ze besloten om het niet te publiceren, want dat zou weleens een volgens hun negatief effect kunnen hebben op de Europese verkiezingen. Sterker nog, het rapport werd naar een andere afdeling binnen de Home Office gestuurd, waar het herschreven werd.

Het werd niet zomaar een beetje herschreven, nee, de positeve effecten van immigratie naar de UK werden er uit gehaald en vervangen door negatieve effecten. Dusdanig dat de leden van de commissie die het oorspronkelijke rapport hadden opgesteld niet akkoord gingen met de herschreven tekst, die volgens hun vol stond met onwaarheden. Het werd door hen zelfs je reinste propaganda genoemd. Ze schreven dus een derde versie.

 

Nu is er in de politiek een rel ontstaan over het rapport, dat bewust pas na de Europese verkiezingen werd gepubliceerd. De Tories vinden het te ‘pro-Europees’, anderen hebben de kritiek van de commissie serieus genomen en laten het rapport nu door een onafhankelijke groep onderzoeken. Home Office reageert voor het gemak maar helemaal niet.

 

Het voordeel van BBC News is dat je niet tussen de regels door hoeft te lezen om te kunnen zien hoe Home Office propagandistische onwaarheden de wereld in slingert – het staat allemaal letterlijk in het artikel. Iets zegt mij dat je zo’n artikel in de Nederlandse pers niet zou tegenkomen. Iets zegt mij ook dat dat niet komt omdat de Nederlandse IND zich niet schuldig maakt aan gelogen propaganda….

 

Immigration report ‘too pro-European’, Tories complain