Uitglijdertje, NOS

  • November 10, 2014 19:44

Vandaag, om 12.33u plaatste de NOS op de website een artikel getiteld ‘Nederland zoekt bootvluchtelingen’. Uit dit artikel blijkt dat Nederland een bijdrage in de vorm van marechaussee en bootjes levert aan operatie Triton, het nieuwste hunt and kill programma van Frontex op de Middellandse Zee. In de oorspronkelijke tekst die door journalist Rop Zoutberg was geschreven stond deze zin:

“De Nederlanders helpen bij het terugsturen van boten met vluchtelingen.”

 

Ik viel bijna van mijn stoel van verbijstering. Wat was er met de NOS aan de hand? Gingen ze nu ineens de waarheid zeggen?

 

Want ja, dat is de keiharde waarheid: ondanks internationale verdragen waarin staat dat ieder mens het recht heeft om bescherming te zoeken in een ander land en dat geen enkel ander land vluchtelingen terug mag schoppen zonder asielaanvragen in behandeling te hebben genomen (de afspraak van ‘non-refoulement’), doet Frontex iedere dag aan refoulement. Ze sturen de bootjes terug. Of ze prikken ze lek. Of ze varen er overheen.

 

Dat is de reden dat de marechaussee ‘naar bootvluchtelingen zoekt’. Niet om ze een kopje thee en een warme deken aan te bieden.

 

En nu ging de NOS deze niet zo fraaie waarheid zomaar plompverloren publiek maken? Tja, Rop Zoutberg mocht een dagje mee de zee op met de marechaussee, dus hij zal zijn observaties wel naar waarheid hebben opgeschreven.

 

Maar het was natuurlijk te mooi om waar te zijn. Stel je voor, dat zomaar bekend zou worden dat ‘onze jongens en meisjes’ van de marechaussee zich niet aan internationale verdragen houden en vluchtelingen terugsturen naar… Libië bijvoorbeeld, dat ligt vlakbij. Ga dan nog maar eens volhouden dat het beleid ‘zorgvuldig’ is. Of dat Frontex de Rechten van de Mens garandeert. Zeg nou zelf, dat wordt een beetje lastig, toch? Oeps, NOS, uitglijdertje.

 

De NOS haastte zich om de gênante zin te veranderen en vanaf 15:30u stond er dit te lezen:

“Zo nodig helpen de marechaussees bij reddingsoperaties. Boten met vluchtelingen worden begeleid naar Lampedusa, ze worden nooit teruggestuurd.”

 

En zo voegt de NOS zich weer keurig naar haar rol als hielenlikkende staatspropaganda-verspreider en kan Orde, Rust en Fatsoen weer heerschen.

 

Oeps, uitglijdertje nummer twee. Want Frontex had in al z’n arrogantie maanden geleden publiekelijk al aangekondigd dat Triton absoluut géén reddingsoperatie gaat worden. Focus ligt, volgens Frontex zelf, op ‘border management’ en het verzamelen van gegevens over bijvoorbeeld vluchtroutes voor informatiediensten. Maar redden, nee, dat moet Italië zelf maar uitzoeken, zei Frontex. Kortom, hunt, question, then deport or kill.

 

Nogal ongeloofwaardig dus, dat zinnetje van de NOS. En gaat de NOS zich nu in allerlei bochten wringen om zich uit deze fail compilation te lullen? Welnee. Niet nodig. De NOS is immers het kwijlende schoothondje van de white collar killers, comfortabel gezeten op Neêrlands rode pluche.

 

Het had een hilarisch giller kunnen zijn; eerst Zoutberg, die zo dom was om de waarheid er uit te floepen, gevolgd door de redactie, die ons live en realtime getuige deed zijn van hoe die waarheid vervormd wordt tot schaamteloze proganda. Zóóó 1984.

 

Maar het is niet hilarisch, het is geen giller en ik kan er niet om lachen. Want de bodem van de Middellandse Zee ligt bezaaid met de rottende lijken van de verdronken vluchtelingen.

Dat beeld wordt u aangeboden door Frontex, de EU-overheden, de marechaussee. Mede mogelijk gemaakt door de NOS.